Lezajlott a Mozgás Receptre Konferencia

Lezajlott a Mozgás Receptre Konferencia

Október 10-12. között megrendezésre került a IV. Életmódorvosi Konferencia Hévízen a Hotel Carbonában.

2024.10.10. Csütörtök:

A Konferencia első napját Dr. Babai László az ÉMOT Elnöke nyitotta meg nyitóbeszédével és előadásával, ami az Életmódorvoslás napjainkban, előadás az ÉMOT működéséről, munkacsoportjainak megalakulásáról, munkájáról címet kapta. A plenáris ülés második előadója Prof. Dr. Paulik Edit a Tudományos Bizottság elnöke, aki Az életmód mint egészségi állapotot befolyásoló tényező előadásával folytatta a szekciót. A plenáris ülés utolsó előadását Dr. Ioan Hanes az ELMO elnöke tartotta Az Európai Életmódorvosi Szervezet működése címmel.

Az életmódorvoslás a gyakorlatban szekció Dr. Babai László Elnök Úr Az életmódorvosi team működése előadásával kezdődött, majd Dr. Pataki Mariann Egészségfejlesztés Kecskeméten előadásával folytatódott. A szekcióban hallhattuk Dr. Fang Simon Gyógyszerész mint egészségügyi ellátó szakember szerepe az életmódorvoslásban előadását, Czakó Bettina Dietetikus szeme előadását, Kabai Fruzsina Mozgásterapeuta szeme előadását és végűl Dr. Margitai Barnabás Esettanulmány az életmódorvoslásban előadásával zárult a szekció.

A poszterszekció is hatalmas népszerűségnek örvendett, amelyben nagyon kreatív és szakmailag profi posztereket láthattunk. A finom ebéd után a Diabetológiai szekcióval párhuzamosan a Kardiológiai szekció vette kezdetét. A Diabetológiai szekció vezetője Dr. Havasi Anett volt. A szekcióban az alábbi előadások hangzottak el, Dr. Földes Irén Életmódváltás jelentősége az evidenciák tükrében. Van-e helye az ajánlásokban?, Dr. Sepp Krisztián Életmódterápiás gyakorlat elhízásban és cukorbetegségben - technikai vívmányok az életmódváltás vezetésében, Gordos Lívia Dietetikai irányvonalak diabéteszes betegeinknél és Dr. Molnár Ágnes Mozgásterápia jelentősége obezitas és anyagcsere betegségek megelőzésében valamint kezelésében. Eközben a Júlia teremben zajlott a Kardiológiai szekció, aminek vezetői Dr. Kósa István és Dr. Komka Zsolt voltak. A szekcióban az alábbi előadások hangzottak el: Bernáth-Lukács Zsuzsa Betegedukáció fontossága az életmódváltásban szív-érrendszeri betegségek után, Dr. Toldy-Schedel Emil A tanösvényprogram szerepe a kardiovaszkuláris egészség Diabetológiai megőrzésében, Varga Dóra Zsírok és olajok szerepe a kardiovaszkuláris prevencióban és végül Dr. Kósa István Mely magatartástudományi intervenciókra építhetünk az otthon közeli támogatások során.

Egy kis szünet után a betegszervezetek kerekasztalával folytattuk amin a CEOSZ-tól Béki János, SZÍVSN-től Bernáth-Lukács Zsuzsa, Magyar Rákellenes Ligától Rozványi Balázs, BEMOSZ-tól Koltai Tünde és az OBME-től Zalatnai Lajosné Dr. Tóth Klára vettek részt, a beszélgetést Vidor Eszter moderálta.

A csütörtöki nap egyik interaktív és nagy érdeklődést övező programja a Dietetikai workshop volt, amit Imre Noémi, Vajdovich Dorottya és Czakó Bettina dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek tartottak. Itt egy céklás hummuszt és egy skyres pohárkrémet készítettek el, amiket a résztvevők meg is tudtak kóstolni.

Az este folyamán is folytatódtak az előadások, a következő a Hipertonológiai és az Onkológiai szekció volt. Az utóbbi rész szekcióvezetője Dr. Kohut László volt, akinek előadása a A 21. század ártalmai a kardiovaszkuláris betegségekre, és a megelőzéséről szólt. A szekció többi előadásai így épültek fel: Dr. Vértes Vivien Érdemes elkezdeni sportolni felnőttkorban?, Dr. Gajer Máté A hipertónia életmódbeli kezelése az ESH ajánlása alapján és Vajdovich Dorottya Hipertónia étrendi kezelése a gyakorlatban. Az Onkológiai szekció vezetője Dr. Bittner Nóra volt aki, Az életmódváltás szerepe a rosszindulatú daganatok megelőzésében című előadásával nyitotta meg a szekciót majd ezt követően előadott, Dr. Lengyel Erzsébet A súlykontroll és a mozgás szerepe az emlődaganatok Hipertonológiai kiújulásának csökkentésében, Henter Izabella Az étrendünk az életünk? - Mit tehetünk a daganatok, a bélrendszeri daganatok megelőzése érdekében? és végül Dr. Pernyész Marcell Vakcináció és szűrés!- megelőzhető a méhnyakrák daganat! című előadásával zárult a szekció.

A Pulmonológia szekció vezetője Dr. Varga János volt, aki a szekcióját Tréning modalitások a COPD-s betegek életminőségének, teljesítőképességének a javításában című előadásával nyitotta meg. A szekció előadásai: Dr. Szilasi Mária Életmódváltás, felkészítés a tüdőtranszplantációs krónikus tüdőbetegnél, Dr. Fekete Mónika Az étrend szerepe a COPD progressziójában és a tüdőfunkció javulásában, Dr. Kerti Mária A rekeszizom funkciói és diszfunkciói és Csizmadia Zoltán Komfortzónás levegő visszatartási tréning a krónikus tüdőbetegek teljesítőképességének a növelésében. A Pulmonológiai szekcióval párhuzamosan a Gyermekgyógyászati szekciót is meghallgathatták a résztvevők aminek vezetője Dr. Kántor Irén volt, aki A technológia a probléma vagy a megoldás a gyermekkori obesitásban című előadását tartotta meg. A szekció többi előadása: Dr. Havasi Katalin A mindennapos testnevelés első eredményei, FIT-TEST program, Fancsaliné Garai Gabriella A mozgás szerepe a gyermekkori prevenciós tevékenységekben és a rehabilitációban és végül Ádám Judit A gyermekek táplálkozásának alapellátási, népegészségügyi beavatkozási lehetőségei.

Az első nap utolsó szekciója az Absztrakt szekció volt, ahol az előadások így néztek ki: Dr. Ihász Ferenc Egy nyolchetes speciális funkcionális fitnesz program pszichés hatása idős felnőtteknél, Dr. Polyák Éva A bélmikrobióta szerepe az elhízásban és a testtömeg szabályozásában, Dr. Szabó Zoltán A növényi alapú étrendek helye a „One-Health” megközelítésben, Tánczos Zoltán A munka és magánélet egyensúlyának alakulása a négynapos munkahét bevezetésének következtében, Simkó Georgina “Okos Fogyás” intervenció hatása a kettes típusú cukorbetegség (T2D) kockázati tényezőire túlsúlyos nők körében, Dr. Kolláth Rita Étkezési szokások vizsgálata egészséges és krónikus Absztrakt betegséggel élő személyek körében, Dr. Trencsény-Stadler Ildikó, Dr. Kolozsvári Csilla és végül Dobák Zita Szakdolgozói Életmód Program SZ.É.P. - Személyre szabott életmódváltó program egészségügyi szakdolgozók számára című előadásával zárult az első nap a IV. Életmódorvosi Konferencián.

Csütörtök este a kikapcsolódni vágyók este egy meditációra mehettek el, amit Fuchs Krisztina tartott és másnap reggel pedig egy Csikung edzéssel tudtak a mozgalmas nap előtt fizikailag feltöltődni.

2024.10.11. Péntek: Mozgás Receptre nap

A pénteki Mozgás Receptre nap, egy frissítő reggeli futással kezdődőtt amit Gajdos Tamás vezetett. Vidor Eszter pedig egy közös sétára vitte el a futni nem vágyó résztvevőket. Majd a futás után Dr. Karsai Linda nyújtásos jógát tartott. Ezután a reggeli nyitóelőadásokat Révész Máriusz Államtitkár Úr nyitotta meg, rendkívűl érdekes és informatív  előadásával ami az Aktív Magyarország Program bemutatása címet kapta, viszont Államtitkár úr szót ejtett Magyarországon a mozgásszegény életmód veszélyeiről és a fizikai aktivitás fontosságáról is. Ezután Dr. Toldy-Schedel Emil a NETA orvosi szemmel előadását hallhattuk, majd Péter Attila NETA elnök, a NETA sportszektori szemmel előadását és végül Dr. Babai László Elnök Úr beszélt nekünk a Mozgás Receptre Programról. Egy rövid szünet után a NETA programokról hallhattunk előadásokat. Szó volt az Orvosok kedvezményes vízitúrázása, Út az egészséges, Millió Lépés (a Településedért) és a VíziVándor programokról.

Minden nap reggel 8 órától 12 óráig és 14 órától 17 óráig Nagy Abonyi András és Mészáros Marcell fittségi állapotfelmérést végeztek a jelentkezőkön, ami egy szobabiciklin végzendő állóképességi tesztből és egy saját testsúlyos erőnléti felmérésből állt, majd ezt követően szakmai kiértékelést kapott a résztvevő.

Az előtérben megtalálhattunk két darab evezőgépet, amin monitoron tudtak a résztvevők egymás ellen versenyezni a hazai vizeken a MAVITUSZ jóvoltából.

Ezen a napon is megrendezésre került egy szakmapolitikai kerekasztal beszélgetés, amin Dr. Babai László Elnök Úr, Balogh Eszter, Dr. Lacza Gyöngyvér és Dr. Veres-Balajti Ilona vettek részt és a beszélgetést Vidor Eszter moderálta. Az ebédszünet után, a Mozgásterápiás előadások szekció vette kezdetét, ahol Dr. Lacza Gyöngyvér Rekreációs szakemberek, edzők helye az egészséggel összefüggő mozgásterápiában című előadásával nyitotta meg a szekciót, ezután Dr. Veres-Balajti Ilona a gyógytornászok helye az egészséggel összefüggő mozgásterápiában előadással folytatta, majd Dr. Komka Zsolt 3-as szintű kockázatbesorolás a mozgásterápiában és Nagy Abonyi András jó hangulatú Mozgásterápiás állapotfelmérés, program, követés a gyakorlatban című előadásokat hallhattunk.

A Szakmai tanácsadók előadásai Dr. Radványi Ildikó A mozgás egészségmegőrző és terápiás szerepe című előadásával kezdődött, majd Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna A szabadidősport és a versenysport értékelése az életmódorvoslás szempontjából, Prof. Dr. Torzsa Péter A rendszeres fizikai aktivitás szerepe a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében és végül Dr. Kolozsvári László a Gyermekek mozgása című előadásával zárta a szekciót. 

A Mozgás Receptre nap záró előadásait a Mozgás Receptre Programhoz eddig csatlakozott Önkormányzatok és Szervezetek tartották, itt Nyíregyházát, Dabast, Kaposvárat és a Fradi sétafoci programját hallhattuk.

Az előadások után, Nyári Károly koncerten tudtak a résztvevők kikapcsolódni.

2024.10.12. Szombat

A szombati nap is egy kellemes futással kezdődött, majd Göth Péter egy nagyon jó hangulatú vízitornát tartott a jelentkezőknek. Az utolsó nap központi témái a Munkahelyi egészség, Női egészség, Időskori egészség és Mentális egészség voltak, amik kiegészültek a Hatékony életmódorvoslás evidenciái szekcióval is.. 

A Munkahelyi egészség szekció vezetője Dr. Toldy Anna volt, aki a Munkahelyi újonnan felmerülő kockázatok, egészségesebb munkahelyi törekvések című előadását tartotta meg, ezen kívűl pedig Nagypál Tímea Életmód kockázat felmérés a vállalatoknál, Dr. Lajtos Tímea Életmód és üzemorvoslás, Kurucz Regina Beltéri generáció - Mit tehetnek az épületek a jobb életminőségért?, Dr. Tibold Antal Munkahelyi prevenció a foglalkozás- egészségügyi szakma szemszögéből. Megjátszott és kihagyott ziccerek és végül Dr. Toldy Anna Munkahelyi újonnan felmerülő kockázatok, egészségesebb munkahelyi törekvések című előadásával zárult ez a szekció.

A Női egészség szekció vezetője Dr. Margitai Barnabás volt, aki a Változókór-változó életmód című előadást tartotta, ezen kívűl Dr. Stercel Olga A meddőség és az életmód kapcsolata, Kovács Rebeka Ciklustudatos táplálkozás és végül Margitai Virág Ciklustudatos mozgásról tartotta az előadását.

Az Időskori egészség szekció vezetője Dr. Móré Marianna volt, aki a Szenior örömtánc - lehetőségek és kihívások című előadását tartotta, ezen kívűl Mátics Katalin Az idősek közösségi ellátása és az egészséges életévek számának növelése, Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna Az időskori mobilitás megőrzése flexibilitási- és egyensúlygyakorlatokkal és végül Dr. Veres-Balajti Ilona A mozgásterápia gyakorlati alkalmazása a szenior táncban témájú előadását tartotta.

A Mentális egészség szekció vezetője Dr. Sátori Mária volt, aki a Demenciák típusai, jellemzői előadásával nyitotta meg a szekciót, majd ezután Gelencsér Zoltán A kognitív zavarok és a demencia korai felismerését támogató szoftver alkalmazási lehetőségei a diagnosztikában és a prevencióban, Dr. Molnár Szilvia A táplálkozás szerepe a mentális egészség megőrzése érdekében és végül Réfy Hanna A kiegyensúlyozottság holisztikus megközelítése – a fizioterápia mentális egészséget támogató aspektusairól tartotta záróelőadását.

A IV. Életmódorvosi Konferencia legutolsó szekciója a Hatékony életmódorvoslás evidenciái szekció volt, Prof. Dr. Paulik Edit vezetésével ahol Prof. Dr. Kiss István Feltételezések és bizonyítékokon alapuló lehetőségek a táplálkozási ajánlások hátterében című előadásával kezdte meg a szekciót, majd Dr. Fazekas-Pongor Vince Megelőző orvoslás a gyakorlatban - prevenciós szakrendelés a Semmelweis Egyetemen, Prof. Dr. Sándor János A szakmai irányelv fejlesztés szerepe a bizonyítékokon alapuló életmódorvoslásban című előadásával folytatta és végül Dr. Pénzes Melinda Életmódváltás és függőségek című előadásával zárta a Konferencia utolsó szekcióját.

Végezetül Dr. Babai László elnök úr zárta le a IV. Életmódorvosi Konferenciát ami rendkívűl színvonalas szakmai előadásokat és programokat tartalmazott. Mindenkinek köszönjük a részvételt, az ÉMOT és a Mozgás Receptre csapata nevében, reméljük mihamarabb találkozunk!

 

Létrehozva: 2024.10.14 Módosítva: 2024.10.15